• 0 Items - 0,00 (0,00 kn)
    • Nema proizvoda u košarici

15,93 (120,02 kn)

Krizma

Autor: Nikola Bašnec

Kako je sve počelo? Što o sakramentu krizme (potvrde) govori Sveto pismo? Od kada je krizma zasebni sakrament? Čemu sakrament krizme? Na koji se način danas prima i što bi taj sakrament trebao značiti za pastoral mladih? - O svemu tome možete sustavno i sistematski doznati u ovoj knjizi pod naslovom: Krizma.
Knjiga ima tri glavna dijela. U prvom se dijelu iznose biblijski temelji krizme. Isus je svojim učenicima više puta obećao Duha Svetoga. Djela apostolska nam svjedoče kako je Isus na Duhove ovo obećanje i ispunio. Nadalje, Djela apostolska pripovijedaju o apostolima koji su polaganjem ruku, bez posebnog obreda, podjeljivali Duha Svetoga vezano uz krštenje i euharistiju, što se razvilo u sakramente kršćanske inicijacije.
Drugi dio knjige pod naslovom, Znakovi u sakramentu krizme, razrađuje što znači polaganje ruku, pomazanje svetim uljem i pečat kao znak, te kako se ti znakovi tumače u Starom zavjetu, u Isusovo vrijeme i u Knjizi Otkrivenja.
U trećem dijelu pod naslovom, Krizma u prošlosti, liturgiji i pastoralu, autor tumači kako su krizmu shvaćali crkveni oci, zatim pojedini pape i crkveni sabori, da bi na koncu čitav povijesni razvoj povezao s temeljnim tekstom odakle izvire oblik današnjega obreda krizme. Taj e tekst nalazi u Drugoj poslanici Korinćanima gdje Pavao spominje potvrdu, pomazanje i pečat: A Bog je onaj koji nas zajedno s vama utvrđuje za Krista; On nas i pomaza, On nas i zapečati i u srca naša dade zalog - Duha (2 Kor 1,21-22).
Autor zatim nastavlja s prikazom prakse podjeljivanja krizme u Istočnoj i Zapadnoj Crkvi. Govori o pastoralu krizmanika, o dužnosti pripreme za krizmu, o dobi kada podjeljivati sakrament krizme, o kumstvu na krizmi.
Knjigu preporučamo svima koji su uključeni u pripravu ili podjeljivanje sakramenta krizme, te vjernicima koji žele ući u problematiku ovog sakramenta. Knjiga se odlikuje preglednošću, čitkošću i laganim stilom, te je razumljiva i ljudima s manjom teološkom naobrazbom.
Dr. Josip Jakšić Predstojnik Katehetskog ureda Zagrebačke Nadbiskupije

Na zalihi

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK 953-7448-00-2 ,
Share

Upoznaj autora

Težina 503 g
Dimenzije 23,70 × 17,00 cm
Jezik

Hrvatski

ISBN: 953-7448-00-2
Šifra Proizvoda 3495
Nakladnik Naklada sv. Antuna
Godina Izdanja 2006
Broj Stranica 231
Uvez Tvrdi